How it's made: Motivaatiotaulu koivusta

10:03

Revanssian blogi palaa piiitkän tauon jälkeen uusilla tuulilla. How it's made -postaussarja keskittyy puusepäntuotteiden suunnitteluun ja valmistukseen. Kerron teille työstäni sisustuspuuseppänä ja askel askeleelta yhdessä asiakkaiden kanssa suunniteltujen tuotteiden valmistuksesta. Saan hyvin paljon erilaisia tilauksia pienistä suurempiin ja tässä yksi niistä pienistä. 

Eräs asiakas kääntyi puoleeni laihdutusprojektin alkaessa. Toiveissa oli painonpudotuksen tueksi hyvinkin yksinkertainen motivaatiotaulu, johon mahtuisi 27 euron kolikkoa symboloimaan saavutettuja tavoitteita. Palloteltiin erilaisia vaihtoehtoja pintäkäsittelyn saralta ja ehdotin asiakkaalle, että syvennykset maalattaisiin jollain mieluisella sävyllä ja muutoin taulu jäisi luonnollisen koivun väriseksi. Sävyksi valikoitui ensin X337 Pioni, mutta luonnossa sävy oli liian vaaleanpunainen, joten päädyin vaihtamaan sävyyn X342 Hyasintti, joka oli hieman violetimpi ja lähempänä vaihdettujen ideakuvien tunnelmaa. Toimitin asiakkaalle hyväksyttäväksi mittapiirrokset ja havainnollistavan kuvan kolikkosyvennysten jaottelusta. 

Työni alkaa aina raakalankun työstöstä. Puuvarastosta katkaisusahalle, jossa katkaistaan iso lankku oikeaan mittaansa. Käyrät puut joutuu usein halkaisemaan pituussuunnassa ennen oikohöyläämistä ja rimoiksi sahaamista sirkkelillä. Tähän hyvin pieneen työhön ei tarvinnut kuin neljä rimaa 5cm leveästä lankusta. Sahaamisen jälkeen rimat kulkevat jälleen oikohöylän läpi, jotta niihin saadaan tasainen pinta liimaamista varten. Liimauksen jälkeen meillä on pieni liimalevy, joka jälleen oikohöylätään ja tasohöylätään. Kun levy on molemmilta puolin tasainen ja yhtä paksu kaikkialta, viimeistellään pinta leveänauhahiomakoneella ja levy sahataan mittoihinsa sirkkelillä. 

Tähän saakka kerronta on jokaisessa tuotteessa hyvin samanlainen. Kartoitus, suunnittelu, liimalevyjen valmistus, mittaan sahaus ja siitä eteenpäin. Siltikään montaa samanlaista työtä ei ole. 

Kun meillä on valmis pohja niin lähdetään rakentamaan siitä tuotetta. 27 euron kolikon syvennystä jakautui kolmelle riville. CNC-jyrsimellä saadaan hyvin siistiä jälkeä pienellä vaivalla. Tietokoneelle syötetään levyn koko, syvennysten sijainti, syvyys ja halkaisija, painetaan nappia ja kone hoitaa käytännössä loput. Taakse porasin seinäänkiinnitykselle reiän.


Viimeistelyhionnan teen usein kolmella eri karheusasteisella hiomapaperilla mahdollisimman sileän pinnan aikaansaamiseksi. Mikäli on käyttänyt kosteudenkestävää puuliimaa, niin toinen tekniikka on  kostuttaa ensimmäisen hionnan jälkeen levy ja hioa se 10 minuutin päästä P320 hiomapaperilla. Kostutus nostaa puun syyt pystyyn ja ne saa hiottua kaikki kerralla pois. 


Tämän tuotteen pintakäsittelyssä piti käyttää hieman kikkoja, sillä sävy piti saada vain syvennyksiin. Käsittelin taulun ensin ruiskulla kirkkaalla vesiohenteisella Kiva-kalustelakalla sulkeakseni puiden syyt, jotta maali ei imeydy puuhun vaan yksi käsittelykerta riittää. Sen kuivuttua ohensin sävytetyn Helmi -kalustemaalin ruiskuun ja käsittelin taulun etupinnan sillä. Lopuksi hioin maalin sekä lakan pois kaikkialta muualta paitsi syvennyksistä ja viimeistelyhionnan jälkeen vahasin tuotteen OsmoColorin kirkkaalla öljyvahalla kahteen kertaan. 


Olen suosinut työssäni hyvin pitkälti vesiohenteisia tuotteita sekä luonnon kasviöljyjä ja -vahoja. OsmoColorin tuotteet eivät sisällä eliömyrkkyjä tai säilöntäaineita ja ne ovat kuivuttuaan täysin vaarattomia niin ihmiselle, eläimille kuin kasveille. Sävyvalikoima on erittäin laaja ja sävyjä voidaan sekoittaa myös keskenään. Tuote antaa puun hengittää, pinta jää hyvin samettiseksi ja se kestää hyvin niin kulutusta kuin erilaisia värjääviä aineita kuten esimerkiksi kahvia tai viiniä. Öljyvahat täyttävät jopa normin EN 71.3 (Lelujen turvallisuus) vaatimukset.







Kiinnostaako sinua lukea jatkossakin erilaisten uniikkien puusepäntuotteiden valmistusprosesseista?

You Might Also Like

0 kommenttia